Balancing Act

Elke leider en / of organisatie streeft naar het succes zijn visie en droom voor 100% te verwezenlijken;eerst vaak met hard werken en daarna liefst steeds meer op een duurzame, moeiteloze manier. We hebben het dan over in flow zijn, synergie en synchroniciteit ervaren; de puzzelstukjes die schijnbaar vanzelf op zijn plaats vallen. Op zo’n moment voelt de leider / de organisatie als heel, het klopt! Maar flow kun je niet doen, dat ontstaat door met inzicht te werken aan de componenten die deze staat uiteindelijk bewerkstelligen.
En hoe verwerf je meer inzicht? Einstein zei eens tegen een vriendin:”weet je,ik ben lang niet zo slim als iedereen denkt; ik hou me gewoon langer bezig met het probleem dan enig ander”. Inzicht verwerven we door samen geduldig en nieuwsgierig op meerdere manieren te kijken naar de organisatie en zo juist in het voorliggend probleem de oplossing te ontdekken.
Het model van de 5 elementen kan daarbij behulpzaam bij zijn.

De componenten voor synergie staan beschreven in het model van deze vijf klassieke elementen, de bouwstenen van het leven, voortkomend uit de eeuwenoude filosofie van de Indiase Veda’s. Het is een van de meest eenvoudige modellen van holistisch systeemdenken waarin alle elementen met elkaar verbonden zijn en elkaar onderling beïnvloeden. Door de onderlinge samenhang ligt zowel het probleem als de oplossing soms op een onverwachte plek. Het model is krachtig in al zijn eenvoud en daardoor zowel toepasbaar bij kinderen van 10 jaar en ouder, bijvoorbeeld bij een studie keuze,bij carrière stappen van professionals, bij het opstarten van een nieuw bedrijf, als wel op directie niveau van grotere bedrijven voor organisatie ontwikkeling en alles wat daar nog tussenin ligt.

In 2004 schreef Sharon Seivert (Cambridge, USA), na jarenlange research, het boek ‘The Balancing Act’, waarin ze het model van de 5 elementen uitvoerig beschrijft vanuit 5 gezichtspunten: jezelf, je relaties, leiderschap, organisaties en de wereld.